Hvad er GOLD FILLED ?

Jeg begynder lige med det vi kender mest til herhjemme: FORGYLDT.

Man bruger forskellige metaller som base. Til de smykker jeg selv fremstiller, bruger jeg sølv. Når smykket er færdigt, sendes det til forgyldning. Ved hjælp af en elektrokemisk proces, lægges der et tyndt lag guld på sølvet. Det er forskelligt hvor tykt et lag der bruges. Ofte det man kalder 1-2 micron, til industrielt fremstillede forgyldte smykker. Mine smykker får jeg forgyldt med 3-3½ micron.

Alligevel ved alle der har haft et forgyldt smykke, at guldlaget slides af. Det kan så genforgyldes, og det er jo smart!

 

I modsætning hertil er GOLD FILLED.

Det er vist ikke så brugt herhjemme endnu, men i USA er udbuddet stort. Der er lovgivning på området - hvilke kriterier skal opfyldes før man må kalde et produkt GOLD FILLED.

Det fremstilles ved at smelte et lag af guld på en kerne af f.eks. messing. Dette guld-lag SKAL udgøre 5% af den samlede vægt. Med andre ord: laget af guld er tykt og meget, meget slidstærkt. Kikker man i Wikipidia holder det, efter deres beskrivelse, 5-30 år!

GOLD FILLED er dyrere i indkøb end sølv, hvilket også siger noget om den meget store forskel på forgyldt messing og GOLD FILLED messing.

Du kan - med et forstørrelsesglas - se stemplet i låsen på mine GOLD FILLED halskæder: 1/20 14 K. Det betyder, at 5% af låsen består af 14 K guld! Ogselvfølgelig også kæden - den kan dog, af gode grunde, ikke stemples.

 

Hvad er RHODIUM ?

RHODIUM er det dyreste ædelmatal der findes. Det er sølvhvidt og meget stærkt. Det bruges ofte til, at overflade behandle f.eks. ringe af hvidguld eller sølvsmykker. Det gør hvidguld mere "sølvskinnende" og forhindrer sølv i at anløbe.

De RHODIUM belagte dele du finder her i shoppen, er fremstillet af en kerne af messing, belagt med RHODIUM. Derved får delene en sølvlignende og enormt slidstærk overflade. Delene er 100% nikkelfri.

 

Hvad er GUNMETAL ?

Gunmetal er en blanding af kobber, zink og tin. Førhen brugt som overfladebehandling til revolvere - deraf navnet. I dag bruges det til smykker, fælge på biler og mange andre ting. Det giver en sort/grå og slidstærk overflade.

 

Har jeg mulighed for at være med i designet?

Ja absolut. Du kan til hver en tid forhøre dig, så finder jeg ud af om jeg har kompetancen.

 

Får jeg at vide hvad det kommer til at koste?

Ja. Du vil modtage et bindende skriftligt tilbud på pris.

 

Kan jeg fortryde undervejs eller bagefter?

Nej. Når først du har godkendt smykke og pris er tilbud og bestilling bindende.